Nyitólap   |  Elérhetőségek   |  EPER   |  Hírlevél  |  GYÍK
.: ELTE TPIK :.
E L T E   P á l y á z a t i  é s  I n n o v á c i ó s  K ö z p o n t
4
   Hírek, Információk
   Hírlevél
   Rendezvények
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
.: Új Széchenyi Terv :.
.: EURÓPAI UNIÓ :.
.: TÁMOP-4.2.1-09/1/KMR-2009-0001 :.
.: Magyarország megújul :.
.: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség :.
.: Európai Szociális Alap :.
    »   Menü     »   Hírlevél
Nyomtatható verzió

Európai Kutatói Charta és a Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexe

Tájékoztatás az Európai Kutatói Charta és a Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexének aláírásáról

Dr. Hudecz Ferenc rektor úr aláírta az Európai Kutatói Chartát és a Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexét. Ezen két dokumentum egy vonzó, nyitott és fenntartható európai kutatói munkaerőpiac kialakításához kíván hozzájárulni.

A kutatás-fejlesztésben rendelkezésre álló jól képzett humán erőforrás elengedhetetlenül fontos a technológiai fejlődéshez, a tudományos ismeretek haladásához, valamint az európai, így a magyar versenyképesség növeléséhez. Az Európai Tanács által megfogalmazott lisszaboni és barcelonai célok elérése érdekében Európának nemcsak a kutatás-fejlesztésbe, hanem a kutatói humánerőforrásba is növelnie kell befektetéseit.

Az ajánlásban foglaltak hozzájárulnak egy vonzóbb és nyitott kutatói munkaerőpiac kialakításához. A kutatói pályának sokkal vonzóbbá kell válnia ahhoz, hogy minél több fiatal válassza ezt a hivatást. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges:

 • a kutatók karrierkilátásainak javítása, folyamatos szakmai fejlődésük biztosítása,
 • a nemzetközi és interszektorális mobilitás ösztönzése és elismerése a kutatói életpályán történő előrelépéshez,
 • a női kutatók részvételének erősítése azáltal, hogy megteremtik számukra a család és munka összeegyeztetésének lehetőségét,
 • egy egységes értékelési rendszer kialakítása, amely figyelembe veszi a kutatók teljes kutatási tevékenységét és kutatási eredményeit, így pl.: publikációk, szabadalmak számát, a nemzeti és nemzetközi együttműködéseket, tanításukat, mobilitásukat,
 • nyílt, átlátható, hatékony felvételi eljárás kidolgozása.

Az Európai Kutatói Charta és a Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexe ezen feltételek megteremtéséhez biztosít egységes keretfeltételeket. A dokumentumokban megfogalmazott irányelvek alkalmazása az Európai Unió 7. Kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramjában megjelenő pályázati felhívásoknál is fontos bírálati szempont lesz.
Az ajánlással Egyetemünk vállalja, hogy:
 • karrierfejlesztési stratégiát dolgoz ki a különböző karrierszinten álló kutatók számára,
 • a nemzetközi és/vagy interszektorális mobilitási tapasztalatot teljes mértékben beépíti a karrierfejlesztési stratégiába, illetve elismeri azt a kutatói értékelési rendszerben, valamint a kiválasztási eljárás során,
 • biztosítja a kutatók számára – a kutatási karrierük kezdetén lévő kutatókat is beleértve -, társszerzőként való elismerésüket, illetve azt, hogy témavezetőjüktől függetlenül közzétehessék kutatási eredményeiket,
 • biztosítja, hogy a kutatók felvételére vonatkozó előírások világosan kerülnek meghatározásra és elősegítik azon kutatók felvételét is, akik visszatérnek a kutatói karrierhez; átlátható és korrekt felvételi rendszert dolgoznak ki.

Az Európai Unió tagországai közül eddig összesen 70, kimagasló és nemzetközileg elismert K+F és innovációs tevékenységet folytató intézmény (felsőoktatási intézmények és más kutatóhelyek) vezetői írták alá az Európai Kutatói Chartát és a hozzá kapcsolódó Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexét, ezzel kifejezve szándékukat és törekvésüket e jelenlegi körülmények megváltoztatására, egy tisztább és átláthatóbb rendszer megvalósítására.Magyarországról eddig az alábbi intézmények írták alá az Európai Kutatói Chartát és a Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexét:
 • Debreceni Egyetem
 • Budapesti Kommunikációs Főiskola
 • Semmelweis Egyetem
 • Közlekedéstudományi Intézet Kht.
 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Információtársadalom és Trendkutató Központ
 • Szegedi Tudományegyetem
 • Budapesti Műszaki Főiskola
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem

Az Európai Kutatói Charta és a Kutatók Felvételi Eljárásának Magatartási Kódexe letölthető itt.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2007.06.07.   :.
2023. február
H K Sz Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12

ELTE Országos Innovációs Nap 2016
Részletek »
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértőket keres pályázatok bírálatához
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a 2014-2020 közötti pályázati időszakban az alap- és az alkalmazott kutatások, valamint az innováció területén beérkező pályázatok értékelvű szakmai bírálatához, a nyertes projektek szakmai beszámolóinak értékeléséhez és a szakpolitikai vélemények megalapozásához minden szakterületen bővíti szakértői adatbázisát. Részletek »
H2020 projektek értékelésére bármely tudományterületről várja szakemberek jelentkezését az Európai Bizottság
A H2020 projektek bírálatához az Európai Bizottság külső szakemberek segítségét veszi igénybe a világ bármely országából. Részletek »
COST projektek bírálatára várja független szakértők jelentkezését a COST Titkárság
A COST Titkárság külső szakértők jelentkezését várja a COST projektek bírálatához bármely tudományterületről Részletek »
A Pályázati Központ hírlevelet indít - feliratkozási lehetőség
A jövőben a honlap és a facebook oldal mellett hírlevél formában is rendszeres tájékoztatást kívánunk nyújtani az aktuális pályázati lehetőségekről, pályázatokkal kapcsolatos hírekről, illetve az Egyetem oktatói/kutatói által elért pályázati eredményekről. A címlistára a palyazat@ludens.elte.hu címen lehet jelentkezni. Részletek »
ELTE Országos Innovációs Nap 2015
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!!
Részletek »
 T e r v e z t e :: .: I I G W G . I W D G :.
4
  © 2006-2015 ELTE PIK. Minden jog fenntarva.      Cím :: 1056 Budapest, Szerb utca 21-23.      Telefon :: 06 1 485 5246      E-mail :: palyazat@rekthiv.elte.hu