Nyitólap   |  Elérhetőségek   |  EPER   |  Hírlevél  |  GYÍK
.: ELTE TPIK :.
E L T E   P á l y á z a t i  é s  I n n o v á c i ó s  K ö z p o n t
4
   Hírek, Információk
   Hírlevél
   Rendezvények
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
.: Új Széchenyi Terv :.
.: EURÓPAI UNIÓ :.
.: TÁMOP-4.2.1-09/1/KMR-2009-0001 :.
.: Magyarország megújul :.
.: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség :.
.: Európai Szociális Alap :.
    »   Menü     »   Hírlevél
Nyomtatható verzió

7. keretprogram 2013-as felhívásainak bemutatása, ELTE-s mintaprojektek

2012. július 9.

A 7. Keretprogram utolsó 2013-as felhívásait Brüsszelben Máire Geoghegan-Quinn  kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos a mai napon mutatta be, hivatalosan az EU hivatalos lapjában holnap fognak megjeleni az új felhívások:

A mai brüsszeli sajtótájékoztatóval párhuzamosan az egyes tagországokban is információs napot szerveztek a mai napon, így Budapesten is az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének szervezésében.

Az eseményen Siegler András az Európai Bizottság kutatásfejlesztési főigazgatóságának igazgatója elmondta, hogy a 7. Keretprogram történetében a legtöbb és legnagyobb keretösszegű felhívások jelennek ma meg.  Beszámolt a következő Keretprogram a Horizon 2020 jelenlegi előkészületeiről, amely jelenleg az Európai Parlament készít elő. Tulajdonképp a Tanács, a Bizottság és a Parlament közötti egyezségek megkötettek, leginkább pénzügyi kérdésekben vannak még nyitott kérdések. Kifejtette, hogy hasonlóan az itthoni helyzethez uniós szinten is jelenleg a pénzügyi stabilitás áll szemben, a növekedés segítésével, s ebben a „harcban” a Biztos asszony törekszik minél jobban érvényesíteni az európai kutatás érdekeit. A megjelenő felhívások még inkább próbálnak az új társadalmi kihívásoknak megfelelni, mindemellett a kkv-k részvételének erősítése érdekében több célzott felhívás jelenik meg. A 2013-as kiírások már a H2020-ba való átmenetet képviselik. 52 új pályázati felhívásról beszélünk 8,1 milliárd EUR értékben. A kiírásokra elkülönített pénzekből 200 ezer új munkahely létrehozása a cél, 1300 projektet szeretnének támogatni, 170 ezer új kutatási együttműködés jöhet létre, kb. 15 ezer résztvevővel számolhatunk, s a résztvevő KKV-k száma várhatóan megközelíti a 4000-et. A Marie Skłodowska-Curie Akciók és az ERC Granteken keresztül várhatóan 900 egyedi támogatást adnak a kutatóknak.  1,4 milliárd EUR jut a nagy kiemelt EB által priorizált témákra, mint a holnap óceánja, a víz-kérdés, az okos városok stb.  Fontos a kockázati eszköz megnövelése, így a KKV-k és más résztvevők könnyebben juthatnak kedvezményes hitelekhez a K+F+I típusú projektjeikhez kapcsolódóan.  Siegler András kifejtette, hogy kifejezett célja a Bizottságnak a részvétel szélesítése.  Ezt a célt szolgálja az új ERA Chair felhívás, ami pilot-jelleggel jelenik meg idén, a Horizon 2020-ban várhatóak ilyen kiírások, a mostani kiírás is nagy esélyt kínál hazánknak. Reményét fejezte ki, hogy a megnyerhető 5 tanszéki projekt támogatás közül, az egyik Magyarországra kerül(1 tagország, csak 1 tanszéke nyerhet).
Az eddigi FP7-es eredményeket ismertetve beszámolt róla, hogy több mint 19 ezer támogatási szerződést sikerült megkötni, 80 ezer résztvevő vesz részt a keretprogramban, s közel 13 ezer közülük KKV. Magyarország részvételéről kifejtette, hogy a gazdasági súlyuknál kissé magasabb a magyar projektek részesedése a büdzséből. Megjegyezte, hogy a támogatott projektek száma megfelelő, viszont a projektek által elhozott támogatási összeg magasabb lehetne. Az ERC Grantek, pedig európai összevetésben is sikertörténetnek számítanak hazánkban.  Hangsúlyozta, hogy a pályázat beadása utáni és a bírálati szakaszban már késő az esetleges egészséges lobbi tevékenységhez, sokkal inkább fontos lenne az egyes éves munkaprogramok elkészítésekor, olyan témák felvétele/felvételi kérelme a pályázható témák közé, amely az ország specifikumainak megfelelő.

A Nemzeti Innovációs Hivatal képviseletében Kolossváryné Dr. Juhász Györgyi  bemutatta a legfrissebb statisztikákat az FP7-es magyar részvételről. Ezek szerint jelenleg 1178 magyar részvételű projekt fut a keretprogramon belül. Az elnyert támogatási összeg 195 millió EUR. Ez a 16. helyet jelenti EU-s összevetésben, azonban ezzel az átlag alatt vagyunk. Az 1 főre eső FP7-es támogatás mértéke 20 EUR hazánkban, a vezető Finnország esetében ez valamivel több, mint 100 EUR. Az újonnan csatlakozott országok között (EU 12) a 2. helyen szerepeltünk eddig. A KKV-k részvételében kifejezetten erősen szerepeltünk, közel 40%-a a magyar résztvevőknek ebből a szektorból került ki.  Külön kiemelte a NIH és az NFÜ által újonnan életre hívott BONUS-HU programot, ami az FP7-es pályázatok előkészítéséhez, lebonyolításához, s a finanszírozási arányok növeléséhez ad segítséget.

Az esemény zárásaként két mintaértékű projekt bemutatására került sor, s az a nagy megtiszteltetés érte Egyetemünket, hogy az ELTE 2 kutatója Dr. Vicsek Tamás az ERC Advanced Grantből finanszírozott COLLMOT akronímú projektjét, valamint Dr. Jánosi Imre a RECONICLE projektjét volt alkalma a sajtónak és a jelenlévőknek bemutatni.  

Kiadott sajtóközlemény

Sajtóközlemény

Elhangzott előadások:

Siegler András EB Transport DG Kolossváryné Dr. Juhász Györgyi, Nemzeti Innovációs Hivatal Jánosi Imre ELTE, RECONICLE projekt
.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2012.07.09.   :.
2023. február
H K Sz Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12

ELTE Országos Innovációs Nap 2016
Részletek »
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértőket keres pályázatok bírálatához
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a 2014-2020 közötti pályázati időszakban az alap- és az alkalmazott kutatások, valamint az innováció területén beérkező pályázatok értékelvű szakmai bírálatához, a nyertes projektek szakmai beszámolóinak értékeléséhez és a szakpolitikai vélemények megalapozásához minden szakterületen bővíti szakértői adatbázisát. Részletek »
H2020 projektek értékelésére bármely tudományterületről várja szakemberek jelentkezését az Európai Bizottság
A H2020 projektek bírálatához az Európai Bizottság külső szakemberek segítségét veszi igénybe a világ bármely országából. Részletek »
COST projektek bírálatára várja független szakértők jelentkezését a COST Titkárság
A COST Titkárság külső szakértők jelentkezését várja a COST projektek bírálatához bármely tudományterületről Részletek »
A Pályázati Központ hírlevelet indít - feliratkozási lehetőség
A jövőben a honlap és a facebook oldal mellett hírlevél formában is rendszeres tájékoztatást kívánunk nyújtani az aktuális pályázati lehetőségekről, pályázatokkal kapcsolatos hírekről, illetve az Egyetem oktatói/kutatói által elért pályázati eredményekről. A címlistára a palyazat@ludens.elte.hu címen lehet jelentkezni. Részletek »
ELTE Országos Innovációs Nap 2015
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!!
Részletek »
 T e r v e z t e :: .:  I I G  W G . I W D G :.
4
  © 2006-2015 ELTE PIK. Minden jog fenntarva.      Cím :: 1056 Budapest, Szerb utca 21-23.      Telefon :: 06 1 485 5246      E-mail :: palyazat@rekthiv.elte.hu