Nyitólap   |  Elérhetőségek   |  EPER   |  Hírlevél  |  GYÍK
.: ELTE TPIK :.
E L T E   P á l y á z a t i  é s  I n n o v á c i ó s  K ö z p o n t
4
   Tudapest Kabinet
   Innopolis
   Póluskoncepció
   ITT Pólus
   MediPólus
   ÖkoPólus
   Fejlesztési
   dokumentumok
   TÁMOP-4.1.2-08/2/A/
   KMR-2009-0023 projekt
   Felsőoktatás a
   fenntarthatóságért
   TÁMOP-4.1.2-08/2/A/
   KMR-2009-0023 projekt
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
.: Új Széchenyi Terv :.
.: EURÓPAI UNIÓ :.
.: TÁMOP-4.2.1-09/1/KMR-2009-0001 :.
.: Magyarország megújul :.
.: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség :.
.: Európai Szociális Alap :.
    »   Menü     »   Lezárult projektek     »   Tudapest     »   Innopolis
Nyomtatható verzió

Innopolis Póluskoncepció

Budapest versenyképességének javítása érdekében a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére, az MTA Regionális Kutatások Központja közreműködésével a térség meghatározó egyetemei és a jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet végző piaci szereplők összefogtak, hogy közösen megalkossák a főváros három versenyképességi bázisát, az ITT-, az Öko- és a MediPólust. Ezek programját a Budapest Innopolisz Program foglalja össze.

A Budapest Innopolisz Program kifejezetten gazdaságfejlesztési program, amely a tudásgazdaság erősítésére koncentrál, azaz olyan gazdaság megteremtésére, melyben magas a jövedelmi színvonal, gyorsabban növekszik a termelékenység, és nagyobb részarányt tesznek ki a csúcstechnológiai ágazatok. A Budapest Innopolisz Program az innováció-vezérelt gazdaságfejlesztésre, a tudásgazdaság fejlesztésére koncentrál. A Program a helyi, innovatív vállalatok és szakmai szervezetek, kutató-fejlesztő bázisok és oktatási-képzési intézmények alkotó együttmûködését ösztönzi egy olyan modellben, amely globálisan is piacképes termékek és szolgáltatások egész sora révén növeli a gazdaság hazai és nemzetközi versenyképességét. Legfőbb célja a tudásgazdaság szereplői közötti kooperáció ösztönzése, annak érdekében, hogy minél több innovatív terméket hozzanak létre.

A fejlesztési pólus akkor tudja gazdaságdinamizáló hatását kifejteni, ha szektoriális fókusza minél több más terület számára nyújt kapcsolódási lehetőséget.

A Budapest Innopolisz Program közvetlen fejlesztési térsége a Budapesti agglomeráció, mely a jövőben „kapu" lehet a külföldi innovációk fogadásában és „híd" a hazai központok felé történő továbbításában, azaz az ország fejlődésére is kihatással lesz, azáltal, hogy a regionális tudásközpontok kapcsolatban állnak egymással, együttműködésre törekszenek. A hazai regionális tudásközpontok, fejlesztési pólusok: Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged valamint a DunántúliRégióban a Székesfehérvár-Veszprém tengely.

A budapesti tudásgazdaság sokszínűsége és a kritikus tömeget meghaladó mérete miatt a fejlesztési pólus stratégiája két szinten közelíthető meg. Különválasztottuk az együttműködések általános – technológia- és tudástranszfer – jellegét erősítő horizontális programokat, illetve az ágazati együttműködések szerint elkülöníthető vertikális programokat.

A horizontális programok céljai közé tartozik az erőforrás koncentráció, a szervezeti hatékonyság, a strukturális harmónia erősítése és a technológiai és más jellegű szolgáltatások transzferének megteremtése. A vertikális programok tudományterületenként, ágazatonként szerveződnek. A horizontális és vertikális programok mátrix-szerűen kapcsolódnak egymáshoz, ami többnyire azt jelenti, hogy a horizontális programok „kiszolgálják” a speciális vertikális programokat (például, valamennyi vertikális program alapvető eszköze az információs – és kommunikációs technológia; a speciális munkaerő-monitoring a tudásbázis valamennyi intézményének fontos információkat nyújt; a Duna-technopolisz városfejlesztés a tere a tudásbázisnak).

Vertikális programok:

Információs Társadalom Technológiái (ITT) pólus

Az ITT pólus keretében jön létre a budapesti egyetemek, kutatóhelyek és vállalatok tudásbázisára épülő Innovációs Tudáspark Hálózat (TPH). A pólus fókuszterületei az informatika, számítástudomány, távközlés, infokommunikáció, járműtechnika, közlekedés-automatizálás, közlekedésüzem, logisztika valamint egyes alkalmazott társadalomtudományok (média szociológia, tömegkommunikáció).

MediPólus

MediPólus célja a régió egészségiparának kiszélesítése, nemcsak a biotechnológiai, hanem az egyéb, ipari tevékenységhez kapcsolható komplex kutatások és fejlesztések (mint például orvosi műszerek gyártása, gyógyszerfejlesztés, stb.) ösztönzése révén, összekapcsolva az információ-technológia nyújtotta lehetőségekkel.

ÖkoPólus

Az ÖkoPólus egy új technológia-intenzív innovációs terület, a környezetipar és a megújuló erőforrásokkal kapcsolatos technológiai rendszerek tudományos megalapozását és térségi fejlesztését irányozza elő.

Budapesti Fejlesztési Pólus Stratégiai Koncepció letölthető

Tudapest Kabinet plakát letölthető

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2007.03.09.   :.
2023. február
H K Sz Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12

ELTE Országos Innovációs Nap 2016
Részletek »
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértőket keres pályázatok bírálatához
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a 2014-2020 közötti pályázati időszakban az alap- és az alkalmazott kutatások, valamint az innováció területén beérkező pályázatok értékelvű szakmai bírálatához, a nyertes projektek szakmai beszámolóinak értékeléséhez és a szakpolitikai vélemények megalapozásához minden szakterületen bővíti szakértői adatbázisát. Részletek »
H2020 projektek értékelésére bármely tudományterületről várja szakemberek jelentkezését az Európai Bizottság
A H2020 projektek bírálatához az Európai Bizottság külső szakemberek segítségét veszi igénybe a világ bármely országából. Részletek »
COST projektek bírálatára várja független szakértők jelentkezését a COST Titkárság
A COST Titkárság külső szakértők jelentkezését várja a COST projektek bírálatához bármely tudományterületről Részletek »
A Pályázati Központ hírlevelet indít - feliratkozási lehetőség
A jövőben a honlap és a facebook oldal mellett hírlevél formában is rendszeres tájékoztatást kívánunk nyújtani az aktuális pályázati lehetőségekről, pályázatokkal kapcsolatos hírekről, illetve az Egyetem oktatói/kutatói által elért pályázati eredményekről. A címlistára a palyazat@ludens.elte.hu címen lehet jelentkezni. Részletek »
ELTE Országos Innovációs Nap 2015
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!!
Részletek »
 T e r v e z t e :: .:  I I G  W G . I W D G :.
4
  © 2006-2015 ELTE PIK. Minden jog fenntarva.      Cím :: 1056 Budapest, Szerb utca 21-23.      Telefon :: 06 1 485 5246      E-mail :: palyazat@rekthiv.elte.hu