Nyitólap   |  Elérhetőségek   |  EPER   |  Hírlevél  |  GYÍK
.: ELTE TPIK :.
E L T E   P á l y á z a t i  é s  I n n o v á c i ó s  K ö z p o n t
4
   Kooperációs Kutatások
   Innovatív egyetemi
   vállalkozások
   Szabadalmak (Patents)
   Kutatóink
   Aktuális projektek
   Lezárult projektek
   Technológiatranszfer
   help-desk
   Képzés
   Partnerek
   Dokumentumok
   Elérhetőség
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
.: Új Széchenyi Terv :.
.: EURÓPAI UNIÓ :.
.: TÁMOP-4.2.1-09/1/KMR-2009-0001 :.
.: Magyarország megújul :.
.: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség :.
.: Európai Szociális Alap :.
    »   Menü     »   Innováció     »   Innovatív egyetemi vállalkozások
Nyomtatható verzió

Innovatív egyetemi vállalkozások

Algernon

Az Algernon közel egy évtizede folytat kutatásokat és fejlesztéseket különböző területeken interdiszciplináris módszerekkel. A skála az ICT szektor különböző alkalmazásaitól a biometrikus azonosítási rendszereken át az analóg és digitális 3D megjelenítésekig terjed. A kutatások sikerességének elengedhetetlen feltétele egy jól összeszokott, sokszínű kutatói és gyakornoki gárda szimbiózisa, valamint a megalkotott perspektívák gyors előrehaladást igénylő tulajdonsága.

A csoport kifejlesztette az első, külön hardvert nem igénylő biometrikus azonosítási rendszert, mely az egérmozgatás figyelésével határozza meg a felhasználó személyazonosságát.A csoport számos optimalizáló eljárás birtokosa a hirdetésektől a logisztikáig.A csoport kifejlesztett egy 3 dimenziós megjelenési rendszert, mellyel például a betegekről készülő CT és MR képeket lehet ily módon szemlélni. Emellett eljárást fejleszt az eddig nem létező 3D-s analóg fotó megalkotására.A pedagógia jelentős területein végzett kutatásokat a készségfejlesztéstől a távtanulásig.

www.algernon.hu

CellMovie

A CellMovie Műszaki Kutató és Fejlesztő Bt-t Vicsek Tamás és Szabó Bálint, a Biológiai Fizika Tanszék munkatársai alapították 2005-ben. A vállalkozás műszerfejlesztéssel foglalkozik, fő termékük a mikroszkópasztalra szerelhető mini-sejtinkubátor. Emellett kiegészítő eszközöket és szoftvert fejlesztenek sejtbiológiai mikroszkópok automatizálásához. Fejlesztéseiket GVOP-TST pályázat szponzorálja.

www.cellmovie.eu

Firmlinks

A Firmlinks Kutató és Fejlesztő Betéti Társaság 2006-ban alakult spin-off vállalkozás. Alapító tagjai az ELTE TTK Fizika Intézet munkatársai, a Biológiai Fizika Tanszéken folyó kutatómunkát segítő, közvetlen ipari kapcsolatok megteremtését tűzte ki céljául.

Termékek:
Alaptevékenységként szakértői tanácsadás, elemzés a főprofil. Az elemzéseket egy saját fejlesztésű hálózat-elemző program segíti: a Firmnet program, melyre kizárólagos felhasználói jogot szerzett a Gordio Tanácsadó Csoport Kft (www.gordio.hu) szociológiai, marketing és szervezetfejlesztési alkalmazások tekintetében.

ImmunoGenes Kft

Dr. Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék docense és Dr. Bősze Zsuzsanna a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója kollégáikkal együtt 2007-ben egy olyan új eljárást fejlesztettek ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelni lehet az ellenanyag termelés mennyiségét és hatékonyságát. Az eljárásról szabadalmi bejelentést tettek, majd annak hasznosítására 2007-ben megalapították az ImmunoGenes Kft-t. Cégük az érintett intézetekkel (ELTE, MBK) 2008 januárjában kizárólagos hasznosítási szerződést kötött az intézmények tulajdonában lévő szellemi tulajdon hasznosítására.
Az új technológia az előállítási költségek jelentős, 50-60 százalékos csökkentését teszi lehetővé. Az említett ellenanyagokat mind az orvosbiológiai kutatásokban, mind pedig a klinikai, gyógyító munka során nagy mennyiségben alkalmazzák. Világpiaci forgalmuk évente mintegy 2,5 milliárd dollár, ami ráadásul dinamikusan (évi 10-15 százalékkal) növekszik.

A cégalapítók szakmai munkáját egy nemzetközi tudományos testület támogatja, a nemzetközi piac elérésében pedig egy biotechnológiában tapasztalt nemzetközi menedzsercsoport működik közre. A cég finanszírozásában hazai és külföldi befektetők vesznek részt. Kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz 2008-ban egy jelentős hazai pályázatot (IGRABBIT/NKTH) nyertek el, amelyhez konzorciumi tagként az ELTE, MBK és az Abiol Kft is csatlakozott. Az alapítók tervei szerint az új technológiával transzgenikus nyulakat és transzgenikus juhokat (a Dollyt is klónozó skóciai Roslin Intézettel közösen) hoznak létre. Az eljárás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy több, az ellenanyaggyártásban érdekelt, illetve humán terápiával foglalkozó nemzetközi vállalat már felvette a kapcsolatot az ImmunoGenes Kft-vel (www.immunogenes.com).

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2015.11.04.   :.
2023. március
H K Sz Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9

ELTE Országos Innovációs Nap 2016
Részletek »
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértőket keres pályázatok bírálatához
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a 2014-2020 közötti pályázati időszakban az alap- és az alkalmazott kutatások, valamint az innováció területén beérkező pályázatok értékelvű szakmai bírálatához, a nyertes projektek szakmai beszámolóinak értékeléséhez és a szakpolitikai vélemények megalapozásához minden szakterületen bővíti szakértői adatbázisát. Részletek »
H2020 projektek értékelésére bármely tudományterületről várja szakemberek jelentkezését az Európai Bizottság
A H2020 projektek bírálatához az Európai Bizottság külső szakemberek segítségét veszi igénybe a világ bármely országából. Részletek »
COST projektek bírálatára várja független szakértők jelentkezését a COST Titkárság
A COST Titkárság külső szakértők jelentkezését várja a COST projektek bírálatához bármely tudományterületről Részletek »
A Pályázati Központ hírlevelet indít - feliratkozási lehetőség
A jövőben a honlap és a facebook oldal mellett hírlevél formában is rendszeres tájékoztatást kívánunk nyújtani az aktuális pályázati lehetőségekről, pályázatokkal kapcsolatos hírekről, illetve az Egyetem oktatói/kutatói által elért pályázati eredményekről. A címlistára a palyazat@ludens.elte.hu címen lehet jelentkezni. Részletek »
ELTE Országos Innovációs Nap 2015
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!!
Részletek »
 T e r v e z t e :: .:  I I G  W G . I W D G :.
4
  © 2006-2015 ELTE PIK. Minden jog fenntarva.      Cím :: 1056 Budapest, Szerb utca 21-23.      Telefon :: 06 1 485 5246      E-mail :: palyazat@rekthiv.elte.hu