Nyitólap   |  Elérhetőségek   |  EPER   |  Hírlevél  |  GYÍK
.: ELTE TPIK :.
E L T E   P á l y á z a t i  é s  I n n o v á c i ó s  K ö z p o n t
4
   Tudapest Kabinet
   Innopolis
   Póluskoncepció
   Fejlesztési
   dokumentumok
   TÁMOP-4.1.2-08/2/A/
   KMR-2009-0023 projekt
   Felsőoktatás a
   fenntarthatóságért
   TÁMOP-4.1.2-08/2/A/
   KMR-2009-0023 projekt
.: Eötvös Loránd Tudományegyetem :.
.: Új Széchenyi Terv :.
.: EURÓPAI UNIÓ :.
.: TÁMOP-4.2.1-09/1/KMR-2009-0001 :.
.: Magyarország megújul :.
.: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség :.
.: Európai Szociális Alap :.
    »   Menü     »   Lezárult projektek     »   Tudapest
Nyomtatható verzió

Tudapest Kabinet

A Közép-Magyarországi Régió egyetemei és a Magyar Tudományos Akadémia 2006. március 30-án ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá.A Közép-Magyarországi Régió, azon belül a főváros széles spektrumú és magas színvonalú felsőoktatási kínálattal, szellemi potenciállal rendelkező tudásközpont, „egyetemváros”. A fővárosi egyetemek és a kutatóközpontok olyan szellemi erőforrásokkal rendelkeznek, amelyek szinergikus hatását kihasználva, Budapest Közép-Európa vezető központjává válhat a K+F, az innováció, az oktatás és a humánerőforrás-fejlesztés területén.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szent István Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia egy nyitott hálózatot és Kabinetet hívott életre, amelynek célja, hogy segítse a főváros tudásközpontú, innovatív arculatának kidolgozását. A Kabinet jelenlegi és jövőbeni tagintézményei teljes szellemi potenciáljukkal hozzá kívánnak járulni Budapest, az EU 2007-2013-as tervezési időszakára vonatkozó stratégiai dokumentumainak előkészítéséhez, az innovációban és humánerőforrás-fejlesztésben érintett programok, projektek kidolgozásához. A kezdeményezés nyitott minden felsőoktatáshoz, tudományos élethez, innovációhoz kapcsolódó intézmény és szervezet előtt. Budapest helyett kapott azon városok között, amelyek növekedési pólusként szerepelnek a 2007-2013-as időszakra szóló II. Nemzeti Fejlesztési Tervben. A pólusprogram első verzióját – a Tudapest Kabinet kezdeményezésére –, INNOPOLISZ póluskoncepciót a főváros további kidolgozásra befogadta.Az egyetemek vezetői és az Akadémia elnöke ünnepélyes keretek között írta alá a Tudapest Kabinet létrejöttét formalizáló együttműködési megállapodást. Az eseményen részt vett és köszöntőjében örömmel üdvözölte a Kabinet létrejöttét Baráth Etele, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

TÁMOP-4.2.1-09/1/KMR-2009-0001

"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n"


A felsőoktatás és a társadalom kapcsolatának intenzívvé válását követve az Egyetem kiemelt célként határozta meg kutatási tevékenységének átláthatóságát, annak eredményei számára a széleskörű nyilvánosság biztosítását és azok társadalmi hasznosításának elősegítését.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a hazai nagy egyetemekhez hasonlóan az ELTE is sikeresen pályázott az egyetemi technológiatranszfer-szolgáltatások színvonalának emelése érdekében.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt TÁMOP 4.2.1 pályázati támogatás jelentős összeggel járult hozzá 2008-tól kezdődően több magyar felsőoktatási intézmény technológiatranszfer tevékenységének továbbfejlesztéséhez. A konstrukció átfogó célja, hogy a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatának erősítése érdekében a felsőoktatási intézményekben folyó kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzésére, támogatására és hasznosítására képes technológia- és tudástranszfer szolgáltatások kiépüljenek, illetve fejlődjenek.

A konstrukció kiemelt célja, hogy a felsőoktatásban innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységet végző munkavállalók, illetve hallgatók hatékony, professzionális támogatást kapjanak az általuk elért eredmények innovációs láncba történő bekapcsolásához

A konstrukció célul tűzi ki, hogy a felsővezetői, valamint a kutatásfejlesztési döntések támogatására objektív dinamikus adatbázisok jöjjenek létre, melyek az ELTE-n kifejlesztett hálózatkutató szoftver segítségével alkalmassá válnak az Egyetemen keletkezett tudás, kapcsolatrendszer kimutatására. Így valós képet kaphatunk az egyetemi tudásvagyon helyzetéről, összetételéről, segítségükkel egyetemi tudás és technológia térképet hozhatunk létre (a humán és társadalomtudomány területén is) az egész Egyetem innovációs kapacitásának felmérésére.

A projekt hozzájárul a Tudás- és Technológiatranszfer Iroda átfogó, minőségi szolgáltatásainak kialakításhoz, a meglévő tevékenységek fejlesztéséhez, melynek során az Egyetemen keletkezett tudás az ipari együttműködések új talaján hasznosul. A program lehetővé teszi a szellemi tulajdon hatékony védelmét, s a kutatási eredmények hatékony hasznosítását.

Célzott programokkal fejlesztjük a technológiatranszfer munkatársak, valamint az egyetem polgárainak innováció-menedzsment ismereteit. A legközelebbi kutatóknak szóló képzésre 2011. október 5-én kerül sor.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kiemelten fontosnak tekinti az Egyetemen felhalmozott és létrejövő tudás minden formáját, mert úgy véli, hogy a modern tudásalapú társadalomban a tudás minden formájának hasznosulnia kell, s ennek folyamatában a felsőoktatásnak, s jelesül az ELTE-nek, mint az ország egyik legnagyobb és nagy hagyományokkal bíró egyetemének jelentős szerepe lehet.

Elengedhetetlen, hogy a hasznosításban közreműködő munkatársak képesek legyenek a BIZALOM kiépítésére a kutatók körében. Véleményünk szerint ez az egyik kulcskérdés, a tudáshasznosítás záloga.

A kívánatos cél az lenne, ha a kutatótársadalom jelentős része megértené a hasznosítás jelentőségét és igényelné a lehetőségét. Az innováció társadalmasításához, az igény tömeges elterjesztéséhez azonban időre és türelemre van szükség.
A kutatók mellett az innovációs partnerek részéről is fontos a szemléletváltás, új típusú együttműködések kialakulása szükséges.
A „másképpen” alapjait már úgy tűnik sikerült megteremteni. Ahhoz azonban, hogy ez látványos „jobb” eredményekben, több, a társadalom érdekében hasznosuló tudásban nyilvánuljon meg, hatékony külső és belső kommunikációra, a ma még kevés jó példa minél szélesebb körben történő megismertetésére van szükség.

.:   Portálkezelői menü   •   Tartalom módosítása   •  Utolsó módosítás: 2013.08.30.   :.
2023. október
H K Sz Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

ELTE Országos Innovációs Nap 2016
Részletek »
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakértőket keres pályázatok bírálatához
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) a 2014-2020 közötti pályázati időszakban az alap- és az alkalmazott kutatások, valamint az innováció területén beérkező pályázatok értékelvű szakmai bírálatához, a nyertes projektek szakmai beszámolóinak értékeléséhez és a szakpolitikai vélemények megalapozásához minden szakterületen bővíti szakértői adatbázisát. Részletek »
H2020 projektek értékelésére bármely tudományterületről várja szakemberek jelentkezését az Európai Bizottság
A H2020 projektek bírálatához az Európai Bizottság külső szakemberek segítségét veszi igénybe a világ bármely országából. Részletek »
COST projektek bírálatára várja független szakértők jelentkezését a COST Titkárság
A COST Titkárság külső szakértők jelentkezését várja a COST projektek bírálatához bármely tudományterületről Részletek »
A Pályázati Központ hírlevelet indít - feliratkozási lehetőség
A jövőben a honlap és a facebook oldal mellett hírlevél formában is rendszeres tájékoztatást kívánunk nyújtani az aktuális pályázati lehetőségekről, pályázatokkal kapcsolatos hírekről, illetve az Egyetem oktatói/kutatói által elért pályázati eredményekről. A címlistára a palyazat@ludens.elte.hu címen lehet jelentkezni. Részletek »
ELTE Országos Innovációs Nap 2015
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz!!
Részletek »
 T e r v e z t e :: .:  I I G  W G . I W D G :.
4
  © 2006-2015 ELTE PIK. Minden jog fenntarva.      Cím :: 1056 Budapest, Szerb utca 21-23.      Telefon :: 06 1 485 5246      E-mail :: palyazat@rekthiv.elte.hu